När det är dags för altanbygge är det enkelt att plocka några skruvlådor med trallskruv.
Det många inte tänker på är att det finns olika varianter av trallskruv beroende på vart och hur du ska bygga din altan.
Det många inte tänker på är att det finns olika varianter av trallskruv beroende på vart och hur du ska bygga din altan.
VILKEN TRALLSKRUV BEHÖVER JAG?
1. FÖRBEREDNING - VAR I LANDET BYGGER DU DIN ALTAN?
Var du befinner dig rent geografiskt är viktigt att hålla koll på. Att bygga en altan nära havet, särskilt på västkusten, innebär helt andra förutsättningar mot någon som befinner sig mitt i landet. Nära havet är det mycket fuktigare samt att det blåser mer vilket betyder att risken för korrosion ökar. På ett sådant utsatt område blir det väldigt viktigt att välja en rostfri skruv som klarar av den typen av klimat. Samma sak gäller runt en pool utomhus. Har du valt att placera poolen i eller nära din altan behöver du rostfri skruv även där, på grund av allt vatten skruven kommer utsättas för.
Det svenska klimatet ändras drastiskt under ett år och påfrestar ett levande material som virke. Virke sväller när det är blött ute samt torkar och krymper när det är varmt ute. Därför är det viktigt att välja rätt trallskruv med kvalitet.
2. PLANERING - HUR STORT OCH VILKET TRÄSLAG?
Varje altan är ett unikt bygge. Ett trädäck på 200 kvadratmeter med en avancerad konstruktion ställer större krav på god kvalitet och hållbarhet då det påfrestar skruven mer. Ett enklare däck på ca 50 kvadratmeter ställer inte lika stora krav och behöver inte heller en lika avancerad konstruktion. Därför är det viktigt att planera samt inhandla rätt material. Många väljer också att bygga sin altan med exotiska träslag. De typerna av trä är ofta hårdare vilket kräver att du förborrar för att inte trallskruven ska gå av. En trallskruv är mjukare än en vanlig träskruv för att kunna följa med träet när det sväller eller torkar. Har du valt grövre och tjockare brädor behöver du också komma ihåg att använda en större diameter på skruven.
3. UTFÖRANDE - HUR LÅNG SKRUV BEHÖVER DU?
Att lägga virket rätt är viktigare än vad man kan tro. Eftersom virket sväller när det blir blött behöver det finnas utrymme för det.
Oavsett hur fuktigt virket än är bör du alltid ha distans mellan brädorna. Virket kan både resa sig, vrida sig och svälla ytterligare på bredden vilket om du har otur resulterar i att skruven kan gå av. Regeln att gå efter när du skruvar, är att skruven ska tränga in lika långt i båda bitarna som ska skruvas samman. Det är också viktigt att inte skruva ner skruven för långt. Det kommer då kunna samlas vatten i hålet vilket inte är bra samt efter några år kommer det bli svårt att få ut skruven om det skulle behövas.
Försök istället att skruva ner skruven en mm under brädans yta så att skallen fortfarande syns.
KORROSIONSKLASSER FÖR TRALLSKRUV
A4 ROSTFRI SYRAFAST - FÖR ALLA MILJÖER & ALLA PROJEKT
Kan monteras i alla miljöer. Kusterna har ett fuktigare klimat, mer vind och vatten vilket påfrestar skruven mer än något annat. Syrafast skruv klarar av den miljön och är ett måste om du ska bygga exempelvis en brygga eller andra konstruktioner som är utsatta. Rekommenderas också till större trädäck samt exotiska träslag som är hårdare.
A2 ROSTFRI - HÅLLER ÅR EFTER ÅR ÄVEN RUNT EN POOL
Klarar av tuffa klimat och vatten nära montering likt en altan runt en pool. Fungerar också till större trädäck samt exotiska träslag som är hårdare.
C4 - REGN OCH SNÖ, INGA PROBLEM
Korrosivitetsklass C4 klarar av det nordiska inlandsklimatet. Det betyder att skruven klarar temperaturskillnader, regn, snö och värme. Fungerar till altaner utan regnskydd, staket och plank. Rekommenderas inte att användas till altaner över 60 kvadratmeter.
C3 - FÖR MINDRE PROJEKT MED SKYDD
Enklare form av korrosionsskydd. Fungerar till kallgarage, kallförråd, fritidshus och altaner med regnskydd. Rekommenderas inte att användas till altaner över 60 kvadratmeter.