Just nu: Fri frakt på köp över 4 000 kronor! Se villkor här.

Fiskars går i bräschen för hållbar bevattning:

Bevattningsteknik med optimal effekt och minimerad resursförbrukning

En varm sommardag ska bevattningen vara enkel och smidig.  Det finns viktigare saker att göra – som att njuta av nyplockade jordgubbar och att dofta på blommor.
Med några tips och smarta bevattningstekniker kan man lyckligtvis spara både tid, besvär och inte minst vatten. Fiskars presenterar nya vattenhjulet Fiskars XL samt listar åtta bevattningstips som gör trädgården grönare med minsta möjliga förbrukning av vatten.

Fiskars senaste tillskott är vattenhjulet Fiskars Waterwheel XL, en allt-i-ett-lösning för bevattning i trädgårdar, på terrasser, på uppfarter och överallt där det finns behov av att vattna. En fristående modell med horisontell design vilket gör den stabil och användarvänlig. Vattenhjulet roterar 360 grader när den ligger på marken vilket gör det enkelt att nå ett extra stort bevattningsområde.

Slangen är mycket enkel att rulla in efter användning. Waterwheel XL finns komplett med ett allt-i-ett-set, eller utan slang om du redan har en slang hemma. 

Som passionerad trädgårdsägare med en förkärlek till blommor och ätbara grödor finns inget annat val än att vattna ibland. Det är helt enkelt inte hållbart att låta växterna torka, men det finns möjlighet att enkelt vattna med både gott samvete och på ett förnuftigt, miljömedvetet och hållbart sätt.

Fiskars har åtta tips som gör trädgården till en grönare plats men även hjälper dig att spara på vatten

Fiskars 8 hållbara bevattningstips

1. Olika växter har olika behov Träd, buskar och perenner har rötter som går djupt ner i jorden och behöver
därför endast extra vatten under mycket varma perioder. Om de börjar hänga kan de vattnas väl, men resten av året klarar de sig på regnvatten och fukt från jorden. Nyplanterade växter, växter i krukor, upphöjda bäddar, planteringar i växthus och grönsakslandet samt planteringar belägna i full
sol har ett större behov av vatten under varma och torra perioder. Nya växter kräver också ofta generös och regelbunden bevattning i början för att de ska kunna bilda ett ordentligt rotsystem.

2. Vattna rötterna Vid bevattning ska vattnets stråle pekas ner mot plantornas nedersta delar, inte mot bladen. På så sätt hamnar det mesta av vattnet i området runt rotsystemet. Vattna tillräckligt länge så att fukt tränger ner hela vägen till rötterna. Om endast översta delen av jorden vattnas kan rötterna istället söka sig längre upp, vilket kan leda till att växterna får lättare att torka ut. Det är alltså mycket mer hållbart att vattna länge, noggrant och inte lika ofta, för att växten ska få bättre etablerade rötter. Man kan alltid kontrollera markfuktigheten med ett jordprov 10-15 cm ner. Om jorden är fuktig kan
man vänta en dag eller två med att vattna. Fiskars har ett brett urval av sprinklerpistoler med ergonomisk design, Softgrip-handtag och olika bevattningsmunstycken. Olika munstycken möjliggör olika strålmönster och steglös inställning av vattentryck för optimal bevattning.
Waterwheel XL med 360 graders rotation är ett måste för alla med en stor trädgård. Slangvagnen har ett praktiskt, integrerat tillbehörsfack med alla tillbehör som behövs. Den har automatisk slanginrullning och teleskophandtag.

3. Vattna innan regnet Om jorden är mycket torr efter en lång period av torka och väderprognosen äntligen lovar regn, skynda då med att vattna planteringarna innan regnet kommer.

Torr jord har en hård yta som inte låter regnvattnet sippra ner. Om jordens översta yta först fuktas, kommer regnvattnet lättare att tränga igenom vilket säkerställer en optimal utdelning av regnet för växterna.

4. Vattna under de svala tiderna på dagen Vattna under morgonen eller på kvällen då temperaturen är lägre. Det säkerställer att så lite vatten som möjligt avdunstar. Även när det blåser avdunstar vattnet snabbare och därför bör man försöka undvika att vattna under dagar med mycket blåst.

Avdunstning kan också minskas genom att lägga ett lager täckbark ovanpå jorden. Täckbarken håller både fukt och vatten i jorden – och som en extra bonus minskas risken för ogräs. I grönsakslandet kan man använda klippt gräs eller annan grönska mellan raderna samt se till att plantera tätt, så att jorden utsätts för så lite solljus som möjligt. Fiskars timers är en perfekt lösning för att spara både tid och pengar vid bevattning. De är både enkla att ansluta och att använda. Timern slår automatiskt på och av bevattningen vid de angivna tiderna.

5. Samla regnvatten Man kan spara mycket vatten (och pengar) genom att skaffa en regnvattentunna. Samla regnvatten från trädgården och använd det till bevattningen.

Överflödigt regnvatten kan användas för att skapa en träskbädd för grodor och paddor, eller till ett vattenfat med stenar i botten, där trädgårdens invånare så som bin kan släcka törsten.
Fiskars minsta vattenhjul Waterwheel S är perfekt för den lilla trädgården.

6. Bevattning av växter i kruka Vid plantering av växter i krukor har valet av kruka en stor inverkan på behovet av bevattning. Ju större krukan är desto mer jord och fukt får växten, vilket minskar behovet av bevattning. Krukans material påverkar också, eftersom fukten till exempel avdunstar snabbare från en oglaserad terrakottakruka.

Det är bra att kontrollera jordens fuktighet dagligen genom att känna med handen och sticka ner ett finger i jorden. Kom ihåg att det inte räcker med att bara känna på jordens yta.

7. Plantera utifrån växternas behov Det kan vara en fördel att placera växter tillsammans utifrån deras mark-, vatten- och solbehov. Principen kallas "hydrozonering" och kan spara mycket vatten.

Om det finns områden i trädgården som är utsatta för mycket sol kan man med fördel plantera torktoleranta växter som lavendel, fjärilsbuskar och röllika eller härliga örter som rosmarin, salvia och timjan.

8. Skapa en frisk jord Man kan öka jordens vattenupptag och mättnad om man regelbundet modifierar jorden genom att tillsätta organiskt material som kompost och gödsel.

Om jorden är lerig kommer tillsättningen att göra det lättare för vattnet att tränga igenom jorden – och om jorden är sandig ökar tillsättningen bibehållandet av vattnet. I båda fallen kommer växterna att må samt växa bättre.

Fiskars funktionella bevattningssortiment erbjuder ett brett utbud av redskap och tillbehör designade för olika uppgifter så som bevattning i trädgården, av gräset och trädgårdsland samt rengöring av terrasser, cyklar och bilar.
Oavsett om man är nybörjare eller har mycket erfarenhet täcks behovet av av allt-i-ett slangvagnar, sprinklerpistoler, slangar, spridare och andra tillbehör.
usp_block
 

Kvällsöppen kundtjänst

Öppet till 20 på vardagar
 

Anmäl returer och reklamationer

Läs mer om hur det fungerar
bauhaus_premium_cms

Gå med i BAUHAUS Premium

Kundklubben som ger dig erbjudanden, service och inspiration

Stäng
Lägg till i favoriter

Lägg till i favoriter

Genom att lägga till produkter i Favoriter så kan du enkelt få en överblick över valda produkter!

Logga in eller skapa konto