Förnya uteplatsen eller terrassen med ett staket som framhäver och ramar in din tomt på allra bästa sätt. Här hittar du produkterna, inspirationen och informationen som kommer hjälpa dig i ditt bygge, vare sig om du vill markera tomtgräns eller hålla barn och djur kvar på tomten.
Bygg ditt staket
1.Vilken längd ska staketet ha?
Börja med att mäta längden på ytan där staket ska placeras. När du vet längden på hela staketet kan du räkna ut hur många staketlängder du behöver.
2.Med eller utan grind?
Ett staket med en grind kan i många fall vara praktiskt när du har husdjur eller barn i familjen. Grinden gör området mer avskärmat och det blir inte lika lätt för barn eller husdjur att lämna området. Ett öppet staket kan däremot vara praktiskt ifall du enkelt vill kunna ta dig ut och in, utan att behöva öppna en
grind. Det kan till exempel vara bekvämt kring infarter där du kör in med bilen. Kom ihåg att beräkna och dra av bredden på grinden eller öppningen när du köper dina staketlängder, så du inte köper för många staketlängder.
3. Vilken stolpe ska du välja?
Under tillbehör på staketet ligger en stolpe med passande dimensioner.
4. Vilket avstånd ska det vara mellan stolparna?
Stolparna placeras med ett mellanrum på ca 180cm. Du kan räkna ut antalet stolpar som krävs genom att dela totallängden (cm) på staketet med 180cm. Summan du får fram blir antalet stolpar som krävs. Ibland kan det behövas ett par extra stolpar för att få ett estetiskt tilltalande resultat, det vill säga att längden mellan varje stolpe blir jämn.
Altan/ trä
Vid infästning av staket på befintlig altan eller i trä monteras stolparna i en stolpsko som skruvas fast ovanpå trädäcket. Ett annat alternativ är att skruva fast stolpen på sidan av altanen med en genomgående skruv som fästs in i altanens bärande reglar. Välj dimension på skruv utifrån storleken på skruvhålen i stolpskon. Viktigt att tänka på är att skruvarna som används är godkända för utomhusbruk.
Sten/betong
Ska staketet monteras där det är berg eller sten som underlag används en stolpsko som är gjord för ingjutning.
Mark/Jord
För att fästa ditt staket i mjukare material kan du använda stolpspjut, denna typ av infästning kräver inget förarbete och slås enkelt ner i jorden med slägga och slagkloss. Viktigt att tänka på med denna infästning är att stolpspjuten inte klarar av höga eller tunga staket och risken finns att staketet viker sig. Vill du garantera att ditt staket står stadigt kan du istället montera de bärande stolparna med färdiga plintar som grävs ner i marken eller gjuta fast stolpskon i ett papprör som fylls med betong